Filmikamari SEL SEOL
Takaisin

SEOL Jäsenteattereiden uutiset

01.09.2007
Bio-Salo uusiutui kesän aikana

Salossa vuodesta 1938 toiminut elokuvateatteri Bio-Salo on tänä kesänä kokenut historiansa toisen suurkorjauksen. Edellisessä korjauksessa 1975 teatteri jaettiin kahteen saliin, jolloin permantokatsomosta tuli Bio-Salo 1 ja parvekekatsomosta Bio-Salo 2.

Tämän kesän remontissa teatterin yleisilme uudistui täysin. Käytännössä katsoen teatterista ei löydy yhtään kolkkaa missä ei olisi vähintään maalisuti käynyt. Eteisaula palautettiin alkuperäiseen 30-luvun asuun aina väritystä ja ullakolta löytyneitä alkuperäisiä valaisimia myöten, ainoastaan lippukassan paikka vaihdettiin vastakkaiselle seinustalle, jossa se on paremmin yhteydessä muihin henkilökunnan tiloihin. Entisen kassan paikalle tehtiin aiemmin puuttunut siivouskomero sekä uusi naisten WC, peilikuvana alkuperäisen WC:n viereen. Näin toiletit soveltuvat hyvin yhteen ja ovat kuin olisivat aina näin olleet. Niinpä aulasta voitiin purkaa 1975 tehty lastulevyinen naisten WC, ja vapauttaa samalla yläaulaan vievien portaiden alkuperäinen valoaukko, jonka lastulevyvessa peitti. Aulan notkahtanut lattia oikovalettiin suoraksi ja päällystettiin uudella matolla. Aulan korkean ikkunan luota poistettiin ikkunan edessä ollut mainostaulu ja ikkunoihin palautettiin taiteilija Uuno Eskolan vuonna 1938 maalaamat Kalevala-aiheiset lasimaalaukset. Kaikki aulatilojen mainostaulut uusittiin tehden samalla nykyiselle julistekoolle sopiviksi.

Ykkössalissa olleet paremmat istuimet vuodelta 1998 jaettiin kahtia siten, että niillä kalustettiin kakkossali kokonaan sekä ykkössalin etuosa. Ykkösen takaosaan tilattiin uusia Ezcaray Bruselas -istuimia juomamukitelinein, ja uudet istuimet sävytettiin yhteensopiviksi etuosan istuinten kanssa. Istuinten riviväliä kasvatettiin entisestä 92 cm:stä 110 senttiin. Ykkössalin etuosassa olleet alkuperäiset istuimet pääsivät vihdoin eläkkeelle, samoin kakkossalin niskatuettomat istuimet.

Ykkössalin lattia niin ikään oikovalettiin ja entisten penkkirivien kiinnityslankut tasoitettiin piiloon. Lattia pinnoitettiin uudelleen Mosaic-pinnoitteella ja sivukäytävät saivat uuden kokolattiamaton. Salien välistä äänieristystä parannettiin asentamalla ykkössalin puolelle lisää eristevillaa ja verhoilemalla kattoa, eli kakkossalin estradin alapuolta uudelleen. Salin sinapinkeltainen ja ruskea värisävytys vaihdettiin puna-musta-pellavasävyyn, joista viimeksi mainittu saatiin päällystämällä salin seinät uudelleen akustiikkaa ja lämmöneristystä parantavalla pinnoitetulla rakennuslevyllä. Sivuseinien alaosa sai vielä koristeeksi puupintaisen paneelilevyn. Niin ikään valkokangas ja esiriput uusittiin ja kangasta laskettiin puoli metriä alaspäin. Entinen kangas oli tehty uloskäyntiovien ylle ja oli näin ollen liian ylhäällä. Uloskäyntiovien paikkaa muutettiin timanttisahaamalla uudet oviaukot syrjemmälle ja näin kangasta voitiin siis laskea. Salin valaisimet uusittiin niin ikään kokonaan.

Kakkossalin porrastettu lattia purettiin ja rakennettiin kokonaan uudelleen rivivälin suurentamiseksi samaan 110 senttiin kuin isossakin salissa. Samalla salin keskikäytävä, siis sisääntulo keskeltä, poistettiin ja saliin saatiin nyt yhtenäiset penkkirivit, eivätkä parhaat paikat ole enää käytävänä. Entisen sisäänkäynnin tiiliseinät moukaroitiin pois ja näin ollen saatiin salin keskelle vielä muutaman istuimen verran lisätilaa. Kakkossaliin rakennettiin kokonaan uusi hätäpoistumistie puhkaisemalla 50 cm:n seinään uusi oviaukko ja kierreportaat alas sisäpihalle. Myös pikkusalin värimaailma muutettiin entisestä vihreä-oranssista punertavaan ja pellavansävyyn. Niin ikään valaisimet uusittiin kokonaan. Ainoastaan entiset hyväkuntoiset valkokangas ja esirippu jätettiin, vaikka näyttämön sivustat rakennettiin uudelleen.

Kakkossalin konehuone jäi muutoin ennalleen, mutta sinne puhkaistiin uusi kulkutie sisäkautta, sillä tähän alkuperäiseen konehuoneeseen pääsi ennen ainoastaan ulkoparvekkeen kautta kiertämällä puoli taloa. Konehuoneesta poistettiin tarpeeton WC, jonka lattia piikattiin pois ja tilalle tehtiin raput alaspäin aina yläaulan tasolle ja siitä puhkaistiin timanttisahaamalla oviaukko teatterin tiloihin. Ykkössalin 1975 rakennetusta konehuoneesta purettiin tiiliset sivuseinät pois ja ne muurattiin uudelleen että saatiin lisää tilaa varastoon/konehuoneeseen sekä salin puolella istuinrivien jako sopivaksi. Edelleen varastotilan lisäämiseksi siirrettiin ykkössalin toista projektoria 45cm ja puhkaistiin uudet näyttö- ja tähystysaukot seinään. Ykkössalin koneisiin vaihdettiin myös tehokkaammat ja uudemmat xenon-kammiot sekä laajakuvaobjektiivit. Äänipuolta ei remontoitu, sillä ykkösessä oleva Dolby Digital ja kakkosessa oleva Dolby SR katsottiin vielä riittäviksi.

Koko kesän kestänyt remontti on toteutettu suurimpia projekteja, kuten lattioiden oikovaluja ja timanttisahaustöitä ja kierreportaiden asentamista jne, lukuun ottamatta "omana työnä", eli projekti sitoi teatterin omistajan Jari Mäkilän ja hänen isänsä ja kummisetänsä koko kesäksi. Välillä meinasi jo epätoivokin tulla, sillä vanhan rakennuksen korjaaminen ei ole niin helppoa kuin uuden tekeminen. Mutta nyt kun lopputulos on viimeisiä listoituksia ym. pikkujuttuja vaille nähtävissä, voidaan todeta että vaiva kannatti, sillä teatteri on kuin uudesti syntynyt ja paljon viihtyisämpi ja käytännöllisempi kuin ennen. Jari Mäkilä haluaa kiittää Suomen elokuvasäätiötä, isäänsä, kummisetäänsä, KP-saneerausta, ym tahoja projektin onnistumisesta.





© FILMIKAMARI 2003 Produced by Framesay